dissabte, 4 de gener del 2020

PROJECTE AMB EL MAMT: REINTERPRETEM UNA OBRA DE L'ARTISTA MARIANO RUBIO MARTÍNEZ

Evolució
Projecte de reinterpretació sobre l’obra Citius, Altius, Fortius
de Mariano Rubio Martínez exposada al MAMT

Evolució és un projecte de reinterpretació de l’obra Citius, Altius,Fortius (1992)
de Mariano Rubio Martínez que l’Institut Jaume I de Salou realitza, amb l’alumnat de 2n de batxillerat d’arts plàstiques, amb el Museu d’Art Modern de  Tarragona.


Citius, altius, fortius | Rubio Martínez, Mariano



El projecte consisteix en partir dels elements plàstics que el pintor plasma en aquesta peça seleccionada, per a desenvolupar un treball personal d’exploració de llenguatge artístic propi, atorgant un nou significat en relació a l’experiència vital de l’alumnat, al voltant del concepte Evolució.

Citius, Altius, Fortius, presenta, en un panell horitzontal de 200 x70 cm, a tres figures d’atletes mostrant tres postures que clarament ens poden transportar a la idea de transformació, de superació d’obstacles, que l’alumnat ha de fer seva. Si analitzem aquests elements, comprovem com a nivell compositiu l’obra està clarament pautada en espais i distàncies que seqüencien un moviment global, una evolució, basada en tres estats: l’estat previ, el de la preparació, l’estat central, el del salt i de l’acció, i l’estat final, el de recepció i la superació...el de la saviesa.

Tenint en compte la riquesa plàstica de l'obra esmentada, s’inicia una primera fase del projecte a l’Institut Jaume I de Salou durant el mes de novembre. Es demana que partint d’un suport fosc de 70x 35 cm (en proporció amb el que treballa Mariano Rubio) l’alumnat es representi a si mateix en tres moments, tres estats... (d’on vinc? On sóc? On espero estar?) a través de graficoplàstica blanca de tot tipus (es treballa en negatiu): guaix, guix, llapis de color blanc, retoladors clars, ceres... pot partir de fotografies pròpies (de postures, de mans, de peus, d’autoretrats...) que es poden calcar, copiar, transferir...pot experimentar amb les veladures provocades per la tinta sobre les ceres, o amb materials no artístics com el lleixiu i el seu efecte sobre els suports foscos...pot incloure lletres, números que siguin poderosos per a explicar la seva experiència vital.... es tracta que busqui un llenguatge propi i experimenti sota uns condicionants inicials. En aquesta part l’alumnat resoldrà dues de les 3 siluetes. La última la resoldrà al museu.

Us passo tot seguit un vídeo-resum d'aquesta experiència al nostre centre. El 20 de gener de 2020 visitarem el Museu d'Art Modern de Tarragona on realitzarem la segona fase del projecte. Espero que us agradi!!

1a FASE A L'INSTITUT JAUME I: NOVEMBRE DEL 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada